Trött, håglös och andfådd? En graviditet ställer höga krav på kroppen och så många som nio av tio drabbas av för låga järnvärden. Därför är det viktigt – både för dig och barnet att hålla koll på dina värden.
Under graviditetens 40 veckor ökar ditt behov av järn med 1200 mg. Det kanske inte låter så mycket, 100 gram blodkorv innehåller närmare 20 000 mg järn, men kroppen tar bara upp mellan 5 och 10 procent av järninnehållet i maten och kan bara lagra det i några veckor. Därför är det viktigt att du redan i början av graviditeten kollar upp dina värden och stämmer av med läkare eller barnmorska om du behöver järntillskott.
Det finns flera anledningar till att du som gravid behöver mer järn. Volymen blod i kroppen ökar under hela graviditeten och gör att du behöver mer järn för att kunna bilda röda blodkroppar. Det är de röda blodkropparna, hemoglobinet, som transporterar syret runt i kroppen.
I takt med att fostret och moderkakan växer behöver de också tillgång till mer järn. Slutligen förlorar många en hel del blod under förlossningen vilket också ställer krav på bra järnvärden.
Det är viktigt att undvika järnbrist under graviditeten – både för din egen och barnets skull. Järnbristen kan annars överföras till barnet som behöver järn för att utveckla kroppens vävnader. Järnbrist kan också påverka hur barnets hjärna och kognitiva funktioner utvecklas.
Så ökar ditt behov av järn under graviditeten
När du blir gravid
Ett normalt blodvärde ligger på omkring 120-130 g/L. Om du inte har historiskt låga järnvärden behöver du inte börja ta järntillskott redan nu. Däremot kan det vara bra att äta järnrik kost för att förebygga järnbrist i ett tidigt stadium. Stäm gärna av dina kostvanor med din läkare eller barnmorska så snart du vet att du är gravid.
Från vecka 20
Nu har mängden blod i din kropp ökat från 4 till 4,5 liter och för många har också blodvärdet sjunkit. Det är framför allt volymen blod som ökar och det innebär att du behöver extra järn för att produktionen av hemoglobin ska hänga med. Dessutom går så mycket som en tredjedel av ditt järnförråd över till fostret som börjar fylla på sina egna depåer i takt med att det växer. Från vecka 20 rekommenderar också Livsmedelsverket att du som har lågt järnvärde tar extra järntillskott fram till förlossningen. Känner du dig osäker, rådgör med din barnmorska.
Inför förlossningen
Vid en fullgången graviditet har blodvolymen ökat till 5,2 liter. Många kvinnor förlorar en hel del blod under förlossningen och med dåliga järnvärden finns en risk att det leder till blodbrist. Under en normal förlossning förlorar kroppen 200 mg järn. Känner du dig osäker – eller ovanligt trött och andfådd – be din barnmorska ta ditt järnvärde.