Home ⁄ Järnbrist ⁄ Järnbrist – här är de vanligaste symptomen

Järnbrist – här är de vanligaste symptomen

Gravida löper ofta en större risk att drabbas av järnbrist.

Att känna sig mer trött än vanligt, ha svårare att koncentrera sig och oftare drabbas av huvudvärk är alla symptom på järnbrist – ett av våra allra vanligaste bristtillstånd.

 

 

Enligt WHO är järnbrist det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist och i Sverige är det så många som var tredje kvinna i fertil ålder och varannan tonårstjej som lider av järnbrist.

Hur starka symptomen är beror på hur stor järnbristen är, men det kan också variera från person till person. Om bristen tilltar sakta kan kroppen dessutom vänja sig och då kan symptomen vara lindriga trots att bristen är kraftig.

Det bästa sättet att ta reda på om du lider av järnbrist är att ta ett blodprov, då ser läkaren snabbt hur dina järnvärden ser ut. Om du inte lider av en sjukdom eller har förlorat ovanligt mycket blod på kort tid kan man enkelt komma tillrätta med järnbristen genom att ta järntillskott. De finns som receptfria tabletter på apoteken.

 

Här är de vanligaste symptomen på järnbrist

 

Trött och energilös

Kroppen behöver järn för att tillverka hemoglobin som är det ämne i våra röda blodkroppar som transporterar syre. Har vi inte tillräckligt med friska röda blodkroppar blir vi orkeslösa och utmattade.

 

Yrsel och hjärtklappning

På samma sätt kan låga järnvärden ge dig en känsla av yrsel och somliga drabbas också av hjärtklappning.

 

Ovanligt orkeslös

Järnbrist leder till minskad fysisk kapacitet och uthållighet. Blir du ovanligt trött efter ett normalt träningspass kan det vara ett tecken på att kroppen behöver mer järn.

 

Mer andfådd

Blir du snabbare andfådd och tvingas oftare stanna för att hämta andan kan det bero på järnbrist. Med för lite järn blir det svårare för kroppen att ta upp syre.

 

Sämre koncentration

Upplever du att du fått svårare att fokusera och hålla koncentrationen uppe. Det kan bero på flera saker, men en anledning kan vara just järnbrist.

 

Ovanligt blek

Är din hy blekare än vanligt? Det kallas anemi eller blodbrist och är ett tydligt tecken på järnbrist.

 

Nedstämd

Järnbrist kan också ge symptom som påminner om depression, en känsla av nedstämdhet och orkeslöshet.