Home ⁄ Järnbrist ⁄ Därför behöver din kropp järn

Därför behöver din kropp järn

Det är viktigt att vi får i oss tillräckligt med järn.

Järn bidrar till många viktiga funktioner i kroppen – främst syretransporten i kroppen och bildandet av röda blodkroppar.

Ändå är det världens vanligaste bristsjukdom – anledningen är att kroppen bara tar upp mellan fem och tio procent av det järn som finns i maten.

 

Utan järn blir vi snabbt påverkade – vi löper risk att drabbas av blodbrist och vi blir bleka och trötta. Men vad bidrar järnet med och varför kan vi inte vara utan det?

Kroppen behöver syre för att fungera. Syret transporteras runt i kroppen via blodet, och mer specifikt är det de röda blodkropparna som möjliggör detta.

För att kunna tillverka det järnrika proteinet hemoglobin som utgör en av byggstenarna i de röda blodkropparna behöver kroppen järn.

 

Järn är alltså en viktig förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna transportera syre till kroppens alla celler. Järn används också för att bilda DNA och sköta andra viktiga processer i kroppen.

Trots det är det många som lider av järnbrist. Vi kan inte själva producera järn utan är beroende av att få i oss det via maten. Eftersom upptagningsförmågan är så låg är det många som behöver järntillskott. Duroferon hjälper till att fylla på kroppens depåer och förebygger på så sätt blodbrist.

Det är särskilt vanligt att blodgivare, gravida och menstruerande kvinnor lider av järnbrist. Misstänker du att du är en av dem, kontakta sjukvården och be dem ta ett blodprov. Ett enkelt test visar om du lider av järnbrist.