Home ⁄ Järnbrist ⁄ Så förebygger du järnbrist

Så förebygger du järnbrist

Järnbrist är en av världens vanligaste bristsjukdomar – men ofta märker du inte ens att du drabbats. Men det finns också sätt att förebygga och motverka järnbrist.

 

Järn hör till de ämnen som kroppen inte kan tillverka på egen hand – istället är det via kosten vi får i oss det viktiga näringsämnet. Därför är det viktigt att hålla koll på dina järnvärden och kontakta vårdcentral eller barnmorska om du upplever några av symptomen.

Att äta en varierad och järnrik kost är det första vi kan göra för att förebygga järnbrist. Oxkött, fiberrika spannmålsprodukter, lever och ägg är bra järnkällor. Det finns också i mindre mängder i grönsaker som broccoli och spenat, torkad frukt, nötter och frön.

Hur väl kroppen tar upp järn hänger delvis ihop med vilken typ av järn det handlar om. I våra livsmedel finns det två typer av järn – hemjärn som finns i köttprodukter och blodmat och icke-hemjärn som finns i vegetabiliska livsmedel.

Hemjärnet är betydligt lättare för kroppen att ta upp, kroppen kan tillgodogöra sig cirka 25 procent av hemjärnet i maten. För grönsaker, bönor och frukt är upptagningsförmågan mellan 5 och 10 procent. De innehåller också betydligt mindre järn än till exempel kött och är därför inte lika effektiva som järnkällor.

För att förebygga järnbrist är den första åtgärden att kontrollera dina järnvärden. Det kan du göra via ett blodprov hos din läkare eller barnmorska. Visar det sig att du lider av järnbrist bör du tillsammans med din läkare utreda vad det beror på.

Om du vill förebygga järnbrist finns det lite olika saker att tänka på. Som kvinna är du mer i riskzonen än man. Om du menstruerar är det en vanlig orsak till järnbrist, särskilt om du har rikliga blödningar. Är du gravid ökar ditt behov av järn under graviditeten eftersom du ska tillgodose både ditt eget och fostrets behov. Mängden blod i kroppen ökar också vilket gör att kroppen behöver mer järn. Är du blodgivare, glutenintolerant eller äter vegansk eller vegetarisk kost löper du generellt högre risk att drabbas av järnbrist. Flera graviditeter och förlossningar efter varandra kan också göra att kroppen får svårare att fylla på sina depåer.