Home ⁄ Om järnbrist/järnbristanemi

Om järnbrist/järnbristanemi

Järnbristanemi är blodbrist (anemi) som orsakas av för låga järnnivåer i blodet. Detta innebär att kroppen har ett för lågt antal röda blodkroppar och/eller för låga nivåer av det syrebindande ämnet hemoglobin. Om du misstänker att du har låga järnnivåer, ta kontakt med din läkare eller barnmorska.

Oförklarlig trötthet, huvudvärk, svaghet och koncentrationssvårigheter är vanliga symtom vid blodbrist som beror på järnbrist (järnbristanemi).

Risken för järnbrist ökar om du är gravid, blodgivare, glutenallergiker, har rikliga menstruationer eller äter vegankost. Kraftig tillväxt i puberteten och vissa sjukdomar kan också ge järnbrist.

Orsaker till järnbrist

  • Ökade järnförluster (t.ex. rikliga menstruationer, blodgivning, magsår)
  • Ökat järnbehov (graviditet, kraftig längdtillväxt i puberteten)
  • Minskat järnupptag (t.ex. glutenallergi, kirurgi i mage/tarm)
  • För lite järn i kosten (t.ex. ensidig kost eller vegankost)

Järnets funktion

Det mesta av järnet i kroppen finns i de röda blodkropparna, resten lagras i främst lever och benmärg. De röda blodkropparna transporterar syre till kroppens celler. Vid järnbrist mins­kar antalet röda blodkroppar och cellerna får inte tillräckligt med syre. Cellerna behöver syret för att kunna frigöra energi och därför, leder järnbrist till energibrist vilket kan göra att vi kan bli trötta och orkeslösa.

Symtom vid järnbrist

Trötthet, orkeslöshet, huvudvärk, yrsel, koncentrationssvårigheter, frusenhet, andfåddhet, hjärtklappning, öronsusningar.

Vad kan man göra åt järnbrist?
För att undvika för låga mängder järn i kroppen rekommenderas en järnrik kost innehållande exempelvis kött, baljväxter (ärtor, bönor, kikärtor, linser, jordnötter), inälvsmat, blodpudding, fullkornsprodukter, spenat, bananer, torkad frukt och mörk choklad. Ät C-vitamin till maten så ökar du järnupptaget.

Om du har blodbrist på grund av för lite järn räcker det inte järn från maten, då behöver du troligen behandling med läkemedel.

 

Duroferon (järnsulfat) är ett läkemedel som avvänds för att behandla järnbristanemi och i förebyggande syfte till gravida och blodgivare. Läs bipacksedeln noga innan du använder Duroferon.

ACO Hud Nordic AB 08-59 00 29 00